Bio-logica

Panathea FaviconPanathea extra virgin olijfolie is afkomstig van kleine, hooggelegen gaarden die uitsluitend op natuurlijke wijze bemest worden en waar geen pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. De olie heeft een extreem laag zuurgehalte van minder dan 0,3% en is verkregen uit de eerste, koude (>25ºC) en mechanische persing.

De telers met wie wij zaken doen, zijn al jaren geleden overgeschakeld op biologische teelt, een proces dat nogal wat voeten in de vruchtbare aarde heeft. Er mag bijvoorbeeld op flinke afstand rondom de gaard geen reguliere gaard te vinden zijn, vanwege de kans op aanwaaiende pesticiden. Lastig, op een smal eiland waar altijd de meltemi waait en de gaarden hutjemutje liggen.

Bovendien geldt er een flinke overgangsperiode voordat certificering kan worden aangevraagd. In de tussentijd zijn boeren gedwongen hun zo goed als biologische olijven tegen een veel te lage prijs te verkopen aan de coöperatie, waarna hun olie, vermengd met die van andere olijfboeren, in bulk wordt verkocht. Doodzonde!

Direct olie bestellen

Dáko

Het gebied rond Kryá ligt tegen de boomgrens aan, waardoor er zo veel wind staat dat de dáko, de gevreesde olijfvlieg, zich er niet of nauwelijks kan handhaven. In lager gelegen gaarden kan de kleine pestkop een verwoestende werking hebben op de olijven. Eenmaal geïnfecteerd met de larven van de dako, is de oogst over het algemeen reddeloos verloren.

Het extreem milde klimaat op deze hoogte, in combinatie met de bijzondere bodemgesteldheid en de voeding vanuit de dauw die elke ochtend optrekt vanuit het dal, maakt dat velen de olie uit dit gebied beschouwen als de beste ter wereld. De meeste telers verkopen hun olie aan een onafhankelijk bedrijf dat de (geblende) olie onder een eigen merknaam op de markt brengt. Wij laten onze zelfgeselecteerde, ongeblende olie apart persen en bottelen zodat we precies weten van welke gaard de olie afkomt.

Biolijfolie

Panathea FaviconOp straffe van vervolging wegens een economisch delict, mogen wij de term biologisch niet voeren omdat onze leveranciers niet gecertificeerd zijn. De kosten die dit keurmerk met zich meebrengt, zijn voor kleine telers namelijk niet op te brengen.

‘Natuurlijke olijfolie’ vinden we een onzinnige benaming; onnatuurlijke olijfolie bestaat nu eenmaal niet. We houden het daarom maar op biolijfolie, dat mag namelijk wél. Het allerbelangrijkste zouden we bijna vergeten: de olie is waanzinnig lekker!

Direct olie bestellen